Българският еврокомисар Мария Габриел бе домакин на конференцията в Брюксел Водородни

...
Българският еврокомисар Мария Габриел бе домакин на конференцията в Брюксел Водородни
Коментари Харесай

Мария Габриел: Иновациите и образованието са основни за удвояване на водородните долини в Европа 

Българският еврокомисар Мария Габриел бе хазаин на конференцията в Брюксел " Водородни долини в Европейски Съюз: образци за новаторски решения “. Мащабното събитие събра евродепутати, иноватори, представители на европейските райони, промишлеността и университетските среди за полемика по тематиката за водорода през призмата на науката и нововъведенията. На конференцията бяха показани 4 образеца от страни членки на Европейски Съюз за сполучливо основаване на водородни долини в Европа, като един от тях бе водородната котловина в Стара Загора, осведомиха от пресцентъра на ЕК в България.

" Водородът е една от стратегическите области, в които Европа се нуждае от добре координирани политики, подкрепени от ефикасни вложения. Проектирането и развиването на водородни долини в Европа е нужна стъпка за реализиране на климатичната индиферентност на континента. Създаването на европейска мрежа от новатори и учени, вложители и бизнесмени е основно за взаимното предложение и използване на положителни решения. Това ще способства и за водородни политики, в центъра на които са нововъведенията, образованието и науката “, съобщи Мария Габриел.

Преходът към атомна стопанска система визира всички браншове на стопанската система. На европейско равнище поддръжката за просвета и нововъведения се показва посредством стратегия " Хоризонт Европа “ и публично-частното партньорство " Чист водород “. Той е с бюджет 2 милиарда евро и ще подкрепи основаването на европейска мрежа за внедряване на технологии за чист водород във всички браншове на стопанската система. Водещи в ресора на комисар Габриел са и новите 200 милиона евро по проекта на ЕС REPowerEU, които съответно се отнасят за водородните долини.

" Амбицията ни е ясна – броят на водородните долини в Европа да бъде подсилен до 2025 година Сега би трябвало да преминем от фаза на установяване на стратегически цели до фаза на осъществяване на тези цели. Подписаната през днешния ден декларация " Водородни долини за основаване на атомна стопанска система “ е мощно обръщение за тази стъпка напред. Радвам се, че и България е поела предизвикването да влага във атомна котловина “, заключи българският еврокомисар. Следващият стадий е създаването на " пътна карта “, която да дефинира съответни дейности и насоки за основаването на водородни долини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР